INICI | ACCESSIBILITAT | Domòtica Accessible | Z-wave i zigbee

Z-wave i zigbee

El sistema de comunicacions sense fil per a sistemes informàtics més estès és wifi, ja que gairebé tots els nostres dispositius poden connectar-se a ell i són molt poques les vivendes que no disposin d´ella. Però també podem trobar al mercat dos estàndards que van ser dissenyat pensant en les necessitats de comunicació sense fils per a la seva utilització amb radiodifusió digital de baix consum. El seu objectiu són les aplicacions que requereixen comunicacions segures amb baixa taxa d´enviament de dades i maximització de la vida útil de les seves bateries. En principi, l´àmbit on es preveu que aquesta tecnologia cobri més força és en domòtica.

Com a sistema alternatiu podem optar per dos:

• Z-wave és un sistema sense fil de comunicació per ràdio freqüència, en molts països ha tingut un gran èxit, s´ha fet servir en zones residencials, hotels, creuers. No ha tingut tant èxit en l´àmbit domèstic tot i tenir multitud de dispositius de fabricants diferents i de tenir dispositius que no depenen de les comunicacions per a funcionar. Malgrat els seus elevats preus és un producte molt interessant compta amb un receptor al que es connecten fins a un total de 232 dispositius. Aquest receptor també es connecta a la xarxa per poder controlar-ho des dispositiu wifi d´aquesta manera queda separada la xarxa de dispositius i la xarxa de dades.

• Zigbee és un estàndard de comunicacions obert i qualsevol fabricant pot dissenyar dispositius amb aquest sistema. Igual que amb z-wave aquest protocol necessita d´un dispositiu pont que agrupa les connexions de tots els dispositius connectats a Zigbee i la nostra xarxa domèstica. Aquest sistema de separar les dues xarxes el fa menys vulnerable a intromissions externes.

Logo FUNDACIO Logo IRPF Logo GOIB Logo Cocemfe Logo Mnisiterio Sanidad Logo esclerosis múltiple Logo ONCE